Revalidatie bij een dwarslaesie: waar moet je aan denken?
Een dwarslaesie betekent dat je ruggenmerg beschadigd is. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als je je rug of nek breekt, of door een tumor. Het ruggenmerg is als een soort snelweg voor signalen van je hersenen naar de rest van je lichaam. Als die snelweg kapot is, kunnen de signalen niet meer doorgegeven worden. Hierdoor kun je gedeeltelijk of helemaal verlamd raken. Ook kun je minder voelen en problemen krijgen met de functie van de blaas of de darmen. Soms heb je ook pijn of last van spierspasmen. Revalidatie kan je helpen om zo zelfstandig mogelijk te blijven en om te leren omgaan met de dingen die je niet meer kunt.
Hoge of lage, complete of incomplete dwarslaesie
Een dwarslaesie kan op verschillende plekken in je rug zitten en kan compleet of incompleet zijn. Als de dwarslaesie hoger in je rug zit, heb je meer problemen. Revalideren is voor iedereen anders. Dat hangt af van waar en hoe erg de dwarslaesie is. Heb je net een dwarslaesie? Dan is revalidatie eigenlijk altijd zinvol. Maar ook als je al langer een dwarslaesie hebt, is het goed om regelmatig naar een revalidatiearts te gaan.
Welke zorgprofessionals zijn bij revalidatie betrokken?
Vaak zijn de volgende zorgprofessionals bij het revalidatieproces betrokken:
- revalidatiearts
- revalidatieverpleegkundige
- ergotherapeut
- fysiotherapeut
- psycholoog
- maatschappelijk werker
- bewegingsagoog
- activiteitentherapeut
De revalidatie duurt gemiddeld 2 tot 4 maanden op de afdeling bij een lage dwarslaesie, en 3 tot 5 maanden bij een hoge dwarslaesie. Daarna volgt vaak nog een poliklinische periode. Ga je revalideren met een dwarslaesie? De volgende 4 tips kunnen je misschien helpen.
1. Blijf dingen ondernemen
Na een dwarslaesie ziet je leven er anders uit. Je kunt niet meer alles doen zoals lopen en staan, en je hebt veel hulp nodig. Toch is het belangrijk om actief te blijven en niet alleen maar thuis te zitten. Probeer bijvoorbeeld weer (deels) naar werk te gaan, voor zover dat mogelijk is. Veel revalidatieklinieken laten je nieuwe dingen proberen, zoals skiën met een dwarslaesie, quad rugby en een zeilweekend. Vaak weten mensen niet dat ze dit nog kunnen: dat kan een enorme oppepper geven. Lees meer over sport en bewegen met een dwarslaesie.
2. Praat met professionals én je omgeving
Het is voor iedereen moeilijk om te leren omgaan met de gevolgen van een dwarslaesie. Een psycholoog en maatschappelijk werkers kunnen je hierbij helpen. Misschien ben je bang of voel je je vaak verdrietig. Samen met de psycholoog kun je manieren vinden om met de situatie om te gaan. Het is ook belangrijk om met de mensen om je heen te praten. Zij kunnen je dan beter begrijpen en helpen. Het is goed om je naasten bij je revalidatie te betrekken, zodat jullie samen voorbereid zijn op de tijd dat je weer thuis bent.
3. Bekijk welke hulpmiddelen je nodig hebt
Tijdens de revalidatie kijkt de ergotherapeut welke hulpmiddelen of voorzieningen je nodig hebt om zo zelfstandig mogelijk te zijn. Denk aan:
- (elektrische) rolstoel
- scootmobiel
- loophulpmiddelen
- eet- en drinkhulpmiddelen
- zelfzorghulpmiddelen, zoals medicijnen
- omgevingsbediening
De ergotherapeut ondersteunt je bij de keuze en aanvraag van hulpmiddelen of voorzieningen die je thuis nodig hebt.
4. Blijf bewegen waar mogelijk
Bewegen is goed voor je gezondheid, ook al is het moeilijker met een dwarslaesie. Tijdens de revalidatie leer je bijvoorbeeld rolstoelrijden, handbiken, fitnessen, krachttraining en zwemmen. Hier zijn een paar tips als je meer wilt bewegen:
- Bouw het rustig op en gebruik een trainingsschema om blessures te voorkomen.
- Zorg dat je sport met goed materiaal. Laat bijvoorbeeld je sportrolstoel goed afstellen.
- Stel jezelf sportieve doelen, zoals meedoen aan een handbiketocht.
- Zoek activiteiten die je leuk vindt, zodat je het langer volhoudt.
Elektrostimulatie is een manier om via elektrische prikkels je spieren te activeren. Dit kan helpen bij therapie. Bekijk de video over elektrostimulatie bij een dwarslaesie.
Vergelijk revalidatie-instellingen
Wil je hulp inschakelen bij revalidatie van een dwarslaesie? Deze revalidatie-instellingen kunnen je helpen. Of vergelijk revalidatie-instellingen in jouw regio.
Bron beeld: Revalidatie Nederland