Bij een beroerte is een bloedvat in de hersenen dicht of kapot. Hierdoor krijgt een deel van die hersenen te weinig zuurstof. Daardoor kunnen hersencellen afsterven. En kun je een deel van je lichaam niet meer goed bewegen. Ook kun je problemen krijgen met praten of met taal begrijpen.
Met revalidatie kunnen de klachten veel minder worden. En leer je om zo zelfstandig mogelijk te leven.
Voor revalidatie na een beroerte houden revalidatie-instellingen de volgende cijfers bij:Hoeveel patiënten met een beroerte behandelt de revalidatie-instelling?
- Hoeveel patiënten kunnen na de revalidatie weer zelfstandig wonen?
Samenwerking Roessingh
Roessingh is onderdeel van de hersenletselketen Twente. Dit is een zorgketen voor patiënten die een beroerte hebben gehad. In de hersenletselketenwerken ziekenhuizen, huisartsen, verpleeg- en verzorgingshuizen en het revalidatiecentrum samen. Het doel van de hersenletselketen is om mensen na een beroerte zo snel mogelijk de juiste professionele zorg op de juiste plek te kunnen geven. Elke instelling heeft zijn eigen taak. Zo is de zorg in elke fase van de behandeling goed geregeld en loopt de overdracht van een patiënt van de ene naar de volgende zorgorganisatie soepel. De organisaties van de hersenletselketen Twente volgen de landelijke ontwikkelingen rond de zorg voor mensen met hersenletsel.
Aantal patiënten met een beroerte
163
Roessingh
In Roessingh zijn in 2023 in totaal 163 volwassen CVA-patiënten ontslagen uit de klinische revalidatie.
Bron: Transparantiekalender 2023
Percentage zelfstandig wonen na beroerte
92,02%
Roessingh
92,50%
Landelijk gemiddelde
Na behandeling in Roessingh ging 92,02% van de patiënten met een beroerte weer zelfstandig wonen in 2023.
Bron: Transparantiekalender 2023