Niet-aangeboren hersenletsel (NAH) is de verzamelnaam voor alle hersenbeschadigingen die na je geboorte kunnen ontstaan. Bijvoorbeeld door een ongeluk, een ontsteking of een tumor in je hersenen. Revalidatie kan niet alle schade in je hersenen oplossen. Wel kun je met revalidatie leren om weer zo zelfstandig mogelijk te leven. Samen met de specialisten van de revalidatie-instelling werk je eraan om zo goed mogelijk te herstellen. Je leert omgaan met de dingen die je niet meer kan, en je krijgt oplossingen.
Revalidatie-instellingen houden bij hoeveel patiënten met niet-aangeboren hersenletsel behandeld worden. Ook houden ze bij hoeveel patiënten na revalidatie weer zelfstandig kunnen wonen. Het gaat om mensen die hersenletsel kregen na een ongeluk
Tijdens de revalidatie doen wij er alles aan om het herstel zo goed mogelijk te laten plaatsvinden. Bijvoorbeeld door gerichte oefeningen te doen, maar ook door de hersenen nu en dan rust te gunnen. Soms zijn medicijnen nodig om de hersenen te helpen bij herstel of om de gevolgen van hersenletsel te beperken.
Revalidatie zorgt ervoor dat u uw mogelijkheden weer optimaal kunt benutten en dat u leert omgaan met uw beperkingen. Geen mens is hetzelfde, daarom stellen we voor iedereen een persoonlijk revalidatieplan op. Uw vragen, wensen en mogelijkheden zijn daarbij het uitgangspunt.
Tijdens de revalidatie richten wij ons op de dagelijkse dingen waar u vanwege uw hersenbeschadiging moeite mee heeft. Zoals zelfverzorging, praten, lopen, het huishouden doen, hobby’s uitvoeren en werken. Eerst kijken we of u bepaalde vaardigheden weer opnieuw kunt aanleren of misschien op een andere manier kunt doen. Vervolgens leert u om deze vaardigheden toe te passen in uw dagelijks leven.
Als bepaalde vaardigheden niet lukken of moeilijk blijven, kunnen wij u adviseren over hulpmiddelen en aanpassingen. Bijvoorbeeld een rolstoel, spalk, communicatiehulpmiddel of woningaanpassingen.