Artikelen

Mantelzorg: onmisbare steun bij revalidatie

Op 10 november vieren we de Dag van de Mantelzorg. Op deze dag bedanken we de mensen die voor hun zieke of hulpbehoevende familieleden en vrienden zorgen. Deze mensen noemen we mantelzorgers. Ze zijn heel belangrijk voor de ondersteuning en het herstel van hun dierbaren.

Hoe help ik mijn kind bij revalidatie?

Er zijn verschillende aandoeningen waarvoor kinderen medisch specialistische revalidatie nodig kunnen hebben. Bijvoorbeeld bij cerebrale parese (CP) waarbij de hersenen niet meer goed samenwerken met de spieren, of bij hersenschade door een ongeval of een aandoening. Maar ook bij spier- en zenuwziekten, of een stoornis in de coördinatieontwikkeling (DCD) en aandoeningen van de wervelkolom zoals spina bifida. Al deze aandoeningen kunnen flinke impact hebben op het dagelijks leven van je kind. Specialistische revalidatie kan helpen zodat je kind zo zelfstandig mogelijk kan functioneren en meedoen. Wanneer je kind medisch specialistische revalidatie nodig heeft, kan dat veel vragen en zorgen oproepen. In dit artikel lees je wat je kunt verwachten en hoe je je kind het beste kunt ondersteunen.

Chronische pijn? Deze 7 tips kunnen helpen

Als je langer dan 3 maanden pijn hebt, noemen we dat chronische pijn. Bij chronische pijn waarschuwt de pijn meestal niet meer voor gevaar en heeft het vaak niets meer te maken met de oorspronkelijke verwonding. Als je chronische pijn hebt, duurt de pijn langer en/of is de pijn erger dan je zou verwachten. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren na herstel van een ziekte of verwonding. De pijn kan invloed hebben op verschillende dingen: je conditie, je humeur, je gedachten en acties, je sociale contacten en je dagelijkse activiteiten. Wij geven je 7 tips die kunnen helpen bij het omgaan met chronische pijn.

Edwins vrouw kreeg een beroerte: “Met geduld overwinnen we samen alles!”

Bij een beroerte gaat er iets mis in de bloedvaten van je hersenen. Een deel van de hersenen krijgt dan geen zuurstof en voeding meer. Hierdoor kan iemand een scheve mond krijgen, moeite hebben met praten of verlammingsverschijnselen krijgen. Een beroerte heeft veel impact op iemands leven en de mensen om hen heen. Edwin Sanou vertelt over zijn vrouw Rolina, die na een beroerte bij Merem revalideert. Lees hier hoe ze samen hun leven weer proberen op te pakken, over de zorgen, uitdagingen en grappige momenten.

Stap voor stap; hoe wandelen helpt bij Parkinson

Parkinson is een ziekte aan de hersenen die steeds erger wordt. De oorzaak is dat de hersenen een tekort hebben aan de stof dopamine. Daardoor sturen de hersenen de spieren steeds minder goed en minder precies aan. Zonder dopamine gaat alles langzamer, het bewegen, het denken en ook het nemen van initiatief. Daardoor hebben mensen met Parkinson vaak ook minder zin om te bewegen. Terwijl het juist zo belangrijk is om actief te blijven. Want daardoor worden de klachten minder. Bewegen is voor mensen met Parkinson eigenlijk een medicijn.

Open informatie over kwaliteit op Ziekenhuischeck.nl en Revalidatiecheck.nl

Op Ziekenhuischeck.nl en Revalidatiecheck.nl kun je lezen hoe goed ziekenhuizen, universitair medische centra (umc’s) en revalidatiecentra het doen. Dat helpt als je als patiënt moet kiezen waar je naartoe wilt voor je behandeling. Je ziet bijvoorbeeld hoe lang je moet wachten en hoe andere patiënten de zorg vonden. Sinds 4 juli 2024 staan er nieuwe cijfers op de websites.

‘Voor de eerste keer weer in je neus peuteren, wat een overwinning’

Als Jeroen Ephraim 19 jaar oud is wijkt hij uit voor een auto en valt op de grond. De auto kiest helaas dezelfde richting als Jeroen en rijdt over hem heen. Met als gevolg een hoge complete dwarsleasie. Bijna 40 jaar later deelt hij op de site van Revalidatie Nederland hoe het is gegaan tijdens zijn revalidatie en hoe het nu met hem gaat. ‘Voor de eerste keer weer in je neus peuteren, wat een overwinning’.

ALS-patiënt kan zelf bijhouden hoe het gaat met een app

Met een app om thuis te meten hoeven ALS-patiënten niet meer elke 3 maanden naar het ziekenhuis. Ze kunnen zelf bijhouden hoe het met ze gaat. Bijvoorbeeld over hoe je je voelt, zowel lichamelijk en mentaal. De app is gemaakt met behulp van onderzoek. In een interview vertellen revalidatiearts Esther Kruitwagen-van Reenen (UMC Utrecht) en onderzoeker Anita Beelen (UMC Utrecht - ALS Centrum Nederland) hoe ze dit onderzoek gedaan hebben. Ze vertellen wat ze geleerd hebben en hoe patiënten het vonden. En hoe het verder gaat met de app.

Niemand rent harder dan framerunner Sterre (12)

Daar zit Sterre, op haar runningframe. Klaar voor de start! Haar blonde haar komt onder haar helm vandaan. De opdracht is helder: ren achter hem aan, hij weet de route. En dat doet ze, zo hard ze kan. Sterre is verstandelijk beperkt door het Diets-Jongmanssyndroom, een zeer zeldzame genafwijking. Hierdoor heeft zij een achterstand in bewegen en praten. Maar rennen, dat kan ze als de beste.

Nieuwe kwaliteitscijfers op Ziekenhuischeck.nl en Revalidatiecheck.nl

Vanaf 3 juli 2023 kunnen cliënten en patiënten de nieuwe kwaliteitscijfers van hun ziekenhuis en revalidatie-instelling zien op de websites Ziekenhuischeck.nl en Revalidatiecheck.nl. Ziekenhuizen en revalidatie-instellingen laten zien hoe zij scoren op 29 veelvoorkomende behandelingen en 11 kwaliteitsthema’s. Deze informatie helpt cliënten en patiënten om een keuze te maken voor passende zorg.

Hartrevalidatie werkt; naast kracht en conditie ook weer vertrouwen in je lichaam

Mensen die een hartincident hebben gehad, zoals een hartaanval, komen in aanmerking voor hartrevalidatie. En daarmee kan echt resultaat geboekt worden. Zo wordt de conditie van revalidanten beter, krijgen zij meer kracht en ook meer vertrouwen in hun lichaam. In dit artikel gaat het over het vernieuwde programma voor hartrevalidatie van Revant. En de ervaring van Bert, die het revalidatieprogramma volgde nadat hij in februari een hartinfarct kreeg.

Tijdens het revalideren ontmoette Cor zijn grote liefde

Als gevolg van een brommerongeluk en een bacteriële infectie op zijn 19e verloor Cor zijn been. Over de tijd daarna bij De Hoogstraat revalidatie zegt hij: “Mijn revalidatieperiode was hartstikke leuk, want in die tijd heb ik mijn vrouw ontmoet”. Cor Calis vertelt erover in de verhalenserie ‘Zo veel jaren later…’ van Revalidatie Magazine waarin teruggeblikt wordt met mensen die tientallen jaren geleden hebben gerevalideerd. Hoe was dit voor Cor en hoe gaat het nu?

Roessingh zet arm-handrobot ‘ArmeoPower’ in

Vorig jaar ging Roessingh Centrum voor Revalidatie na een uitgebreide test- en evaluatieperiode als eerste revalidatiecentrum over op de ArmeoPower, een complexe arm-handrobot. De betrokken fysio- en ergotherapeuten die werken met deze nieuwe robot zijn enthousiast en ook patiënten reageren positief. Sinds januari 2023 wordt de ArmeoPower behandeling standaard ingepland voor mensen met ernstige-matige arm/handfunctieproblemen bij binnenkomst.

Niet alleen ‘hardware’ maar ook ‘software’ aanpakken in behandeling van zenuwaandoening neuralgische amyotrofie

Ruim 17.000 Nederlanders hebben last van een zenuwaandoening genaamd 'neuralgische amyotrofie'. Zij hebben aanvallen van pijn en verlamming in hun schouder, arm en/of hand. Na verloop van tijd kunnen zenuw en spieren herstellen, maar toch houden mensen klachten over doordat ze anders zijn gaan bewegen. Om dit verminderen moet de aansturing vanuit de hersenen aangepakt worden. Dit kan met specifieke fysio- en ergotherapie concludeert Renee Lustenhouwer van het Radboudumc in haar proefschrift.

Is meer bewegen écht zo gezond voor revalidanten? Hoogleraar Rienk Dekker levert bewijs

‘Beweeg toch wat meer, da’s gezond voor je!’ Een advies dat iedereen – fitgirls & sportschooljongens uitgezonderd – wel eens krijgt. Maar wat zijn nou de aantoonbare voordelen van een actieve levensstijl? En wat verstaan we onder ‘bewegen’? Rienk Dekker, revalidatiearts en hoogleraar in het Universitair Medisch Centrum Groningen, heeft naast antwoorden ook enkele praktische tips.

Smartwatch geeft inzicht in ziekteverloop Parkinson

Het Nijmeegse Radboudumc kreeg in 2017 de primeur om als eerste en enige ziekenhuis buiten de Verenigde Staten de smartwatch van Verily, bomvol sensoren voor medische toepassingen, te testen. Met de Parkinson op maat-studie deden honderden Nederlandse parkinsonpatiënten mee om zoveel mogelijk data te verzamelen en te delen met onderzoekers wereldwijd, om uiteindelijk meer inzicht in de ziekte te krijgen. De eerste resultaten van de studie zijn nu gepubliceerd.

Revaliderende jongere voelt zich niet altijd begrepen

Wat hebben jongeren écht nodig in hun revalidatie? Een team van ervaringsdeskundigen en professionals werkte in het project Zie Mij Nu & In De Toekomst samen om de aansluiting beter te krijgen. Van mismatch naar coöperatie, met de kracht van jongeren als uitgangspunt. “Revalideren leer je niet uit een boekje, maar in het echte leven.”

Oorzaken van en revalidatie bij Cerebrale Parese

Cerebrale Parese (CP) is een hersenaandoening die tijdens de zwangerschap of kort na de geboorte ontstaat bij baby's. Op latere leeftijd hebben mensen met CP problemen met bewegen, zoals lopen of gericht gebruik van de armen. CP is niet te genezen. Wel kun je met revalidatie leren om te gaan met je beperkingen, om zo goed mogelijk te kunnen functioneren in de maatschappij.

Onderzoek naar slimme app bij gewrichtsvervangende operaties

Het St. Anna Ziekenhuis in Geldrop onderzoekt de werking van de mymobility® app. Deze app ondersteunt patiënten die een gewrichtsvervangende operatie aan de knie of heup krijgen bij elke stap binnen het behandeltraject. De app moet onrust wegnemen, de behandeling effectiever maken en het aantal bezoeken aan de polikliniek verminderen. Wereldwijd nemen 10.000 patiënten deel aan het onderzoek.

Langdurige klachten na corona-infectie of long COVID

Een klein deel van de mensen die corona heeft gehad, houdt daar schade aan longen, hersenen, zenuwen of andere organen aan over. Deze patiënten hebben soms medische revalidatie nodig. De regels hiervoor zijn hetzelfde als voor andere patiënten met orgaanschade. Er zijn daarnaast vrij veel mensen die na besmetting met het coronavirus langere tijd klachten houden, zonder dat er sprake is van orgaanschade. Dit wordt ook wel Post Acute Sequelae of COVID-19 Syndrome (PASC) of long COVID genoemd. Long staat hierin voor het Engelse woord voor lang en heeft dus niets te maken met je longen. De klachten kunnen enkele weken duren, maar ook meerdere maanden. Van welke klachten kun je last hebben bij long COVID en wat kun je er aan doen?

Revalidatiecheck publiceert jaarcijfers 2020 voor patiënten

Revalidatiecheck.nl heeft de jaarcijfers van 2020 gepubliceerd. Revalidatie-instellingen houden veel gegevens bij die iets zeggen over de kwaliteit van zorg, zoals wachttijden of het aantal patiënten dat de revalidatie-instelling aanbeveelt bij andere patiënten. Ook worden cijfers bijgehouden over het resultaat van een behandeling. Al deze informatie staat op Revalidatiecheck.

Diagnose ALS: wat kun je doen voor de beste kwaliteit van leven?

Bij de ziekte ALS (Amyotrofische Laterale Sclerose) sterven de motorische zenuwen langzaam af. De ziekte is progressief en leidt tot spierverzwakking en -verlamming. Dingen als bewegen, eten, praten en ademhalen gaan steeds moeilijker. ALS verergert meestal snel en is niet te genezen. De ziekte komt voor bij 3 van de 100.000 mensen. Jaarlijks krijgen 400-500 Nederlanders de diagnose.

Revalidatie bij een dwarslaesie: waar moet je aan denken?

Een dwarslaesie is een beschadiging van het ruggenmerg, die bijvoorbeeld kan ontstaan bij een gebroken rug of nek, of een tumor. De zenuwbanen in het ruggenmerg worden dan onderbroken, waardoor prikkels die aanzetten tot beweging niet meer doorgegeven kunnen worden. Het resultaat is een gedeeltelijke of totale verlamming. Daarnaast kunnen ook gevoelszenuwen uitvallen en kunnen er onder meer problemen ontstaan met de blaas- en darmfunctie. Ook pijnklachten of spasmen zijn mogelijk. Revalidatie kan helpen om zoveel mogelijk zelfstandig te kunnen functioneren en te leren omgaan met beperkingen.

Internet steeds populairder voor informatie over gezondheid

Nederlanders gaan steeds vaker online om informatie te zoeken over gezondheid en leefstijl. Dat blijkt uit het onderzoek ICT-gebruik van huishoudens en personen 2020 van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het grootste deel van de Nederlanders, bijna 80%, gebruikte in de eerste helft van 2020 internet om onder meer informatie te zoeken over ziekten, voeding of beweging.

6 tips voor revalidatie bij vermoeidheid

Wat kun je doen als je gaat revalideren bij ernstige vermoeidheid? Bij deze vorm van vermoeidheid voel je je extreem moe, zonder dat je je hebt ingespannen. Rust nemen helpt niet of weinig. Ook kunnen er bij ernstige vermoeidheid andere klachten optreden, zoals hoofd- en buikpijn of misselijkheid. Wij geven je 6 tips voor revalidatie bij vermoeidheid.

Vergelijk
Revalidatie-instellingen om te vergelijken:
+ Andere revalidatie-instelling toevoegen Maximaal 3 revalidatie-instellingen
Cookies

Notificatie

Om de website goed te laten werken en de beste ervaring te kunnen bieden, hebben we inzicht nodig in het bezoek en gebruik van de website. We meten graag het effect van bezoek en campagnes. Hiervoor maakt deze website gebruik van cookies. Wij plaatsen onze cookies met respect voor privacy. Bekijk voor meer informatie ons privacybeleid.