WheelChair Mafia laat zien wat er wél mogelijk is in een rolstoel
Frank Sanders en Thomas Maas van WheelChair Mafia bereiken met hun sociale-mediakanalen een enorm publiek. Met passie en humor informeren en inspireren ze gehandicapte lotgenoten om het onderste uit het leven te halen. Wat drijft het duo in deze uit de hand gelopen hobby?
5 Facebook-groepen, een podcast, een Youtube-kanaal met tips voor rolstoelgebruikers, 2 populaire Instagramaccounts, een webshop voor T-shirts met teksten als ‘walking is so yesterday’ – het is slechts een greep uit de kanalen waarmee WheelChair Mafia inspiratie, tips en informatie deelt met zijn aanhang. Die bestaat inmiddels uit vele tienduizenden rollers. Wat begon als een hobby uit frustratie, groeide uit tot een professioneel bedrijf dat zich met veel passie inzet voor rollers.
Schaamte voor de rolstoel
Frank Sanders belandde als gevolg van een erfelijke stofwisselingsziekte in een rolstoel. "Dat vond ik ronduit verschrikkelijk, ik schaamde me dat ik een rolstoel zat", vertelt hij over die eerste jaren. "Ik probeerde mijn handicap voor de buitenwereld te verbergen, ik kwam zelfs bijna niet meer buiten." Het duurde lang voordat hij zijn handicap echt kon accepteren. "Dit is een proces waar elke gehandicapte doorheen moet en dat bij iedereen anders verloopt." De 2 krachten achter WheelChair Mafia zijn daarvan zelf goede voorbeelden. "Waar ik jarenlang worstelde om mijn rolstoel te accepteren, lukte dat Thomas in veel kortere tijd. De informatie en hulp die hij direct na zijn ongeluk als onderdeel van zijn revalidatie kreeg, heeft hem veel geholpen."
Frank Sanders belandde als gevolg van een erfelijke stofwisselingsziekte in een rolstoel. "Dat vond ik ronduit verschrikkelijk, ik schaamde me dat ik een rolstoel zat", vertelt hij over die eerste jaren.
Humor helpt
WheelChair Mafia is ontstaan nadat Frank zijn frustraties op sociale media van zich af begon te schrijven. "Als ik op een of andere ontoegankelijkheid stuitte, schreef ik daar grappige berichtjes over." Het bleek te werken, want er kwamen steeds meer reacties. Van het een kwam het ander: Frank en Thomas schieten hun berichten inmiddels via 16 (!) kanalen de wereld in. Veelal voorzien van een flinke dosis humor.
"Humor heeft mij geholpen in het traject van acceptatie", verduidelijkt Frank. Dat merkte hij toen mensen hem aanspraken over een grappige tekst op zijn T-shirt. "Daardoor wisten ze dat ze geen zielig verhaal te horen zouden krijgen als ze me aanspraken." Hij hoopt dat de shirts in de webshop van WheelChair Mafia voor andere rollers ook zo’n ijsbreker zijn. "Het zijn niet zomaar shirts met een tekstje, ze zorgen voor acceptatie. Mensen zien dat je je handicap hebt geaccepteerd en gaan het gesprek met je aan."
Lees het volledige artikel over de WheelChair Mafia op Revalidatiemagazine.nl