Soorten reuma en hoe je ze behandelt
Reuma staat bekend om pijn en stijfheid in spieren, botten, pezen en gewrichten. Er zijn meer dan 100 verschillende soorten reuma.
Elke dag krijgen ongeveer 700 mensen de diagnose reuma. Reuma kan op elke leeftijd ontstaan, maar de oorzaak is vaak onbekend. De klachten kunnen wisselen: de ene dag meer dan de andere. Naast pijn en stijfheid komt vermoeidheid vaak voor. Reuma is meestal chronisch, wat betekent dat de klachten langer dan 3 maanden duren.
Soorten reuma
Er zijn verschillende soorten reuma:
- Ontstekingsreuma/auto-immuunziekte
Hierbij raken gewrichten ontstoken omdat het lichaam de eigen gezonde cellen aanvalt. Het ontstoken gebied kan dik en warm zijn. Bekende vormen zijn reumatoïde artritis (RA) en de ziekte van Bechterew (ook axiale spondyloartritis genoemd).
Bij osteoporose wordt het bot steeds zwakker en verandert langzaam de structuur van het bot. Hierdoor komen botbreuken vaker voor.
Dit is de meest voorkomende vorm van reuma. Het kraakbeen in gewrichten wordt dunner. Soms verdwijnt het helemaal.
Bij jicht is het urinezuurgehalte in het bloed te hoog, waardoor kristallen in gewrichten ontstaan. Dit kan pijnlijke aanvallen veroorzaken.
- Weke delen-reuma
Dit betreft aandoeningen aan pezen, spieren en slijmbeurzen. De bekendste vorm is fibromyalgie.
Behandeling van reuma
Reuma is niet te genezen. Wel zijn er behandelingen om de klachten te verminderen. Vaak worden medicijnen gebruikt. Dat kunnen pijnstillers zijn, maar ook ontstekingsremmers of afweer-onderdrukkende medicijnen. Het type medicatie hangt af van het soort reuma en de klachten. Soms is een operatie nodig, bijvoorbeeld als gewrichten beschadigd zijn geraakt door de aandoening.
Hulpmiddelen
Bewegen kan moeilijker zijn door reuma. Er zijn verschillende hulpmiddelen die kunnen helpen. Denk aan hulpmiddelen voor in het huishouden, op het werk of bij het autorijden. Je arts kan je adviseren over de mogelijkheden.
Meer informatie
- Lees meer over veelvoorkomende gewrichtsproblemen op Ziekenhuischeck.nl.
- Heb je klachten die kunnen wijzen op reuma? Bespreek het met je huisarts. Hij of zij kan je verder helpen en samen met jou kijken waar je behoefte aan hebt.
- Wil je hulp inschakelen bij revalidatie van reuma? Deze revalidatie-instellingen kunnen je helpen. Of vergelijk revalidatie-instellingen in jouw regio.