Revalidatie bij ernstige brandwonden
Als je ernstige brandwonden hebt opgelopen, moet je daarvan eerst herstellen in het ziekenhuis of een brandwondencentrum. Vaak komt daarna nog een revalidatietraject, thuis of in een revalidatiecentrum.
Revalideren bij tweedegraads of derdegraads brandwonden
Zodra een diepe tweedegraads of derdegraads brandwond aan de buitenkant genezen lijkt, is er binnen het lichaam nog van alles gaande. Als je uitgebreide, ernstige brandwonden hebt, kom je letterlijk strakker in je vel te zitten. Dit komt omdat de littekens van brandwonden niet soepel zijn. Soms zijn littekens en de onderliggende huid met elkaar verkleefd. Ook zijn de spieren slapper geworden tijdens de ziekenhuisopname, omdat je minder beweging hebt gehad. Revalideren met brandwonden is dus vaak best een klus en kan erg pijnlijk zijn.
Voorbereiding op revalidatie bij brandwonden
Zodra je met brandwonden wordt opgenomen in het ziekenhuis, begint de voorbereiding op de revalidatie al. Zo zorgen verpleegkundigen ervoor dat je geen doorligplekken krijgt door het vele liggen of zitten in bed. Of dat je door een verkeerde lichaamshouding problemen krijgt aan bepaalde gewrichten. Zo vroeg mogelijk beginnen met deze handelingen kan helpen bij de latere revalidatie. Die revalidatie kan beginnen op het moment dat de brandwonden goed genezen zijn en er geen complicaties (meer) zijn.
Dagelijks leven oppakken na revalidatie bij brandwonden
Bij de revalidatie na ontslag uit het ziekenhuis is het de bedoeling dat je conditie weer op peil komt, je langzaam weer beter kunt gaan bewegen en meer spierkracht krijgt. Ook leer je oefenen om je in het dagelijks leven te redden. Denk aan:
- Wassen
- Aankleden
- Eten
- Het huishouden doen
- Hobby’s oppakken.
Je krijgt hierbij begeleiding van een specialistisch team. Bijvoorbeeld:
- Een revalidatiearts
- Een fysiotherapeut
- Een ergotherapeut
- Een huidtherapeut
- Een revalidatieverpleegkundige.
Het kan zijn dat je gaat revalideren in het water, om de pijn te beperken. Maar ook revalidatie in een gymzaal of het eigen huis is gebruikelijk.
Psychisch herstel na revalidatie bij brandwonden
Daarnaast is er aandacht voor het psychische herstel. Denk bijvoorbeeld aan verwerking van het trauma waardoor je de brandwonden opliep. Of aan leren omgaan met je veranderde uiterlijk. Hoe het revalidatieprogramma er precies uit komt te zien, is per patiënt en situatie verschillend. Het herstel van de verbrande huid en de littekens zelf kan maanden tot jaren duren. Soms zijn meerdere operaties nodig, die ook weer zo hun eigen hersteltraject hebben.
Meer informatie over revalidatie bij brandwonden
- Lees meer over revalidatie bij trauma en brandwonden.
- Wil je hulp inschakelen bij revalidatie van brandwonden? Deze revalidatie-instellingen kunnen je helpen.
- Of vergelijk revalidatie-instellingen in jouw regio.