ProPark onderzoekt ontstaan en verloop ziekte van Parkinson
Hoe ontstaat de ziekte van Parkinson? Hoe verloopt de ziekte? En wat zijn bijwerkingen van de medicatie? ProPark is een grootschalig onderzoek dat antwoorden op deze en andere vragen zoekt. Met als doel om in de toekomst behandelingen aan te bieden die beter op de individuele patiënt zijn afgestemd.
Parkinsonbehandeling op maat
Iedere patiënt met de ziekte van Parkinson is anders. De één heeft misschien last van tremor, waarbij je trillingen in je lichaam hebt, terwijl een andere Parkinsonpatiënt vooral stijfheid van de spieren ervaart. Ondanks de vele verschillen onder patiënten, is de behandeling in veel gevallen gelijk. 1 van de doelstellingen van de ProPark-studie is om een behandeling op maat te maken voor Parkinsonpatiënten.
Bijwerkingen door medicatie
De medicijnen die Parkinsonpatiënten nemen, kunnen voor bijwerkingen zorgen. Daarover is nog veel onbekend. Bijwerkingen kunnen zijn:
- Motorische verschijnselen, zoals schommelingen in beweeglijkheid
- Een te lage bloeddruk
- Slaperigheid overdag
- Psychotische klachten
2 onderzoeksgroepen met parkinsonpatiënten
De ziekte van Parkinson is heel ingewikkeld. Hierdoor zijn gegevens nodig van een grote groep mensen om tot onderbouwde inzichten te komen. Voor het ProPark-onderzoek hebben de onderzoekers gegevens nodig van 1.250 parkinsonpatiënten. Zij worden verdeeld in 2 groepen en 3 jaar gevolgd. De ene groep van deelnemers heeft minder dan 2 jaar de diagnose; de andere groep heeft de diagnose al tussen de 2 en 10 jaar.
Verschillende meetmomenten
Het onderzoek bestaat uit verschillende onderdelen die jaarlijks of halfjaarlijks worden herhaald gedurende 3 jaar. Een deel doe je samen met de onderzoekers in het ziekenhuis en een deel zelfstandig thuis. Het onderzoek bestaat uit verschillende meetmomenten tijdens deze periode.
Samenwerkingen binnen ProPark
Samenwerking is in het ProPark-onderzoek erg belangrijk, vertelt onderzoekscoördinator Lisette Charbonnier van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) in Parkinson Magazine. “Het aantal mensen met Parkinson neemt in de komende jaren wereldwijd flink toe, het is belangrijk om veel kennis te vergaren om meer te weten te komen over het ontstaan van de ziekte om tot nieuwe inzichten te komen in de zoektocht naar remming, voorkoming of genezing van Parkinson.” In ProPark werken verschillende organisaties samen:
- Universiteiten
- Perifere ziekenhuizen
- (Non-)commerciële bedrijven
- De Parkinson Vereniging
- Nationale fondsen.
- ProPark werkt nauw samen met de Parkinson Op Maat-studie van het Radboud UMC.
5 medische centra
Bij ProPark zijn 5 medische centra betrokken:
- Amsterdam UMC
- LUMC
- Erasmus MC
- St. Antonius Ziekenhuis
- Meander MC
Meer informatie over Parkinson
- Kijk voor meer informatie over het onderzoek op de website van ProPark.
- Om ondersteuning te bieden aan Parkinsonpatiënten en hun familieleden is het PPEP4ALL-programma in het leven groepen.
- De ziekte van Parkinson is de snelst groeiende hersenziekte ter wereld. In Nederland stijgt het aantal jonge mensen met Parkinson.
- Lees deze 6 adviezen bij de revalidatie van de ziekte van Parkinson.
- Wil je hulp inschakelen bij revalidatie van de ziekte van Parkinson? Deze revalidatie-instellingen kunnen je helpen.
- Of vergelijk revalidatie-instellingen in jouw regio.