Minder lang revalideren in het Zuyderland: 'Lang stilzitten zit er niet meer in'
Patiënten op de Revalidatieafdeling van het Zuyderland Medisch Centrum in Limburg, hoeven bij een botbreuk minder lang te revalideren. Ook gaan ze eerder naar huis én hebben ze meer te zeggen over hun behandeling. Dit komt door een nieuwe behandeling bij botbreuken, die het Zuyderland sinds kort toepast.
Herstel thuis
Guido Meys, fysiotherapeut van het Zuyderland: “Deze methode werkt echt voor de patiënten”. Het was gebruikelijk de breuk 6 tot 12 weken niet te belasten. Nu is juist het uitgangspunt dat de patiënt direct op een zo normaal en veilig mogelijke manier armen of benen gaat gebruiken. Ook mag de patiënt nu zelf het tempo van de behandeling bepalen. De fysiotherapeut houdt de belasting op de botten in de gaten: “Lang stilzitten zit er niet meer in.”
Minder problemen
De nieuwe behandelmethode laat al goede resultaten zien. De Revalidatieafdeling ziet dat patiënten weer sneller op de been zijn of direct vanuit huis kunnen revalideren, in plaats van een lange revalidatie in het Zuyderland. Meys: “Er treden ook minder problemen op.”
Hoe werkt dat dan?
Juist door een breuk te belasten maakt je lichaam bot aan. En door direct te gaan bewegen voorkom je verlies van spierkracht. Dat zorgt ervoor dat het gewricht beter blijft werken en dat er minder behoefte is aan zorg.
Iedereen is anders
Geen enkele patiënt is natuurlijk hetzelfde. Daarom bekijkt de arts samen met het revalidatieteam welke manier van revalideren het best past bij een patiënt. Meys: “Wat voor breuk is het, welk bijkomend letsel is er, zijn er onderliggende ziektes en wat kan de patiënt lichamelijk nog wel: het speelt allemaal een rol.”
Bron: Zuyderland Medisch Centrum