Koen is piloot van een exoskelet: ‘Het voelt als fietsen op een eenwieler’
Koen van Zeeland (36), die door een dwarslaesie niet meer kan lopen, test samen met een studententeam van de TU Delft een nieuwe versie van een exoskelet (robotpak). Doel is om dit jaar Koen zonder krukken te laten lopen.
Inspannend
Zijn blik is geconcentreerd. Koen verplaatst zich van zijn rolstoel naar het exoskelet naast hem op een stoel en klikt zichzelf vast. Hij staat op en gaat lopen. Het pak is zwaar, zo’n veertig kilo. "Het is zeker inspannend; het voelt als fietsen op een eenwieler zonder stuur en pedalen."
Bijna wekelijks is Koen in Delft op de campus van de technische universiteit. Daar werkt een team van studenten een jaar lang aan een nieuw exoskelet. Met dit robotpak kan iemand met een dwarslaesie weer opstaan en lopen. ‘Het is een ingenieus harnas met camera’s die de omgeving scannen. Ik draag het pak en bestuur het, maar moet ook meebewegen met elke stap. Mijn functietitel, piloot, vind ik daarom wel goed passen. Dit is het derde jaar dat ik piloot ben van het robotpak. Inmiddels weet ik best wat van de techniek ervan. Elk jaar wordt hier een nieuw skelet gebouwd dat slimmer en lichter is.’
Kansen voor mensen met dwarslaesie
Met het exoskelet maakte Koen kennis na zijn revalidatie in de Maartenskliniek in Nijmegen. Bij een bedrijfsongeval liep hij 9 jaar geleden een dwarslaesie op; een omgezaagde boom kwam op hem terecht. "Ik kan alles weer, alleen lopen niet", zegt hij nuchter. "2 Jaar na mijn ongeluk heb ik voor het eerst geoefend met het exoskelet. Zo ben ik ook bij project MARCH betrokken geraakt: de Maartenskliniek is een belangrijke partner en zorgt voor medische begeleiding."
Het exoskelet biedt heel wat kansen voor mensen met een dwarslaesie: de bloedsomgang wordt gestimuleerd, je kunt spieren trainen, de kans op trombose en decubitus vermindert. En: je staat op ooghoogte. Dat wordt als heel waardevol ervaren. Bij project MARCH zet een team studenten hun studie een jaar stop om, als vrijwilliger, fulltime te werken, aan een nieuw exoskelet.
Lees hoe de ontwikkeling van het exoskelet is gegaan in het volledige artikel op revalidatie.nl
Meer informatie over dwarslaesie
- Lees meer over revalidatie bij een dwarslaesie.
- Waar moet je aan denken bij revalidatie bij een dwarslaesie.
- Wil je hulp inschakelen bij revalidatie van een dwarslaesie? Deze revalidatie-instellingen kunnen je helpen.
- Of vergelijk revalidatie-instellingen in jouw regio.