Chronische pijn? Deze 7 tips kunnen helpen
Als je langer dan 3 maanden pijn hebt, noemen we dat chronische pijn. Bij chronische pijn waarschuwt de pijn meestal niet meer voor gevaar en heeft het vaak niets meer te maken met de oorspronkelijke verwonding. Als je chronische pijn hebt, duurt de pijn langer en/of is de pijn erger dan je zou verwachten. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren na herstel van een ziekte of verwonding. De pijn kan invloed hebben op verschillende dingen: je conditie, je humeur, je gedachten en acties, je sociale contacten en je dagelijkse activiteiten. Wij geven je 7 tips die kunnen helpen bij het omgaan met chronische pijn.
- Voorbeelden van pijn die vaak bij chronische pijn horen zijn:
- Chronische rug- of nekpijn (zoals spit of ischias)
- Fibromyalgie
- Artrose
- Hoofdpijn
Bij chronische pijn is het zenuwstelsel vaak overgevoelig geworden voor pijnprikkels. Dit betekent dat het alarmsysteem van je lichaam te gevoelig is afgesteld.
Tip 1. Ga na wat de chronische pijn betekent
Probeer te begrijpen wat de chronische pijn voor jou betekent. Je huisarts kan je hierbij helpen. Als je weet dat de pijn niet betekent dat je lichaam wordt beschadigd, kan dat je zorgen verminderen. Vaak kun je dan op een andere manier naar de pijn kijken. Onthoud dat de pijn niet gevaarlijk is en dat het weinig zin heeft om steeds naar een oorzaak te zoeken.
Tip 2. Zorg voor afleiding bij chronische pijn
We zeiden al dat pijn invloed kan hebben op wat je doet. Maar wist je dat deze dingen ook voor afleiding kunnen zorgen? Door afleiding, beweging en (sociale) activiteiten kun je je beter voelen en minder pijn hebben. Samen met je huisarts kun je een plan maken om actief te blijven ondanks de pijn. Ook een fysiotherapeut of psycholoog kan je hierbij helpen.
Tip 3. Chronische pijn? Zorg voor aandacht en erkenning
De volgende dingen kunnen de chronische pijn verminderen:
- Aandacht
- Erkenning
- Begrip
- Geruststelling
- Afleiding
- Ontspanning
- Veiligheid
- Vertrouwen
Hierdoor lukt het vaak weer beter om zelf activiteiten op te pakken. De volgende zaken kunnen de pijn in stand houden of zelfs verergeren:
- Angst
- Vermijding
- Onrust
- Spanning
- Onzekerheid
- Eenzaamheid
- Somberheid
- Verveling
- Doemdenken
- Piekeren
- Eindeloos zorgen maken
- Gevoel van hulpeloosheid
Heb je hier last van? Praat erover met je omgeving, of, als je daar behoefte aan hebt, met een professional.
Tip 4. Blijf zelf bewegen en dingen ondernemen
Als je chronische pijn hebt, willen mensen om je heen je misschien helpen, waardoor je zelf minder hoeft te doen. Dat kan fijn zijn, maar soms zorgt het ervoor dat je zelf minder actief bent. Probeer daarom zelf de taken te doen die je kunt, verspreid over de dag. Bewegen is goed, maar bouw het rustig en ontspannen op en vermijd te veel inspanning in één keer.
Tip 5. Vertel je omgeving over je chronische pijn
Zijn mensen om je heen bezorgd over je pijn? Leg hen dan uit dat je klachten vervelend of heftig kunnen zijn, maar geen ernstige oorzaak hebben. Als mensen thuis en op je werk dat weten, zijn ze minder bezorgd en ben jij ook minder gespannen. Steun van familie, werkgever of bedrijfsarts kan enorm helpen. Als je klachten hebt door de chronische pijn, bespreek dit dan met je werkgever en bedrijfsarts. Zo kunnen er eventueel (tijdelijke) aanpassingen worden gedaan.
Tip 6. Geef duidelijk aan waar je hulp bij nodig hebt
Zorg dat je goed communiceert met je omgeving. Zit je 's avonds bijvoorbeeld op de bank met je partner en vertel je over je pijn, zeg dan meteen wat je van hem of haar verwacht. Wil je een luisterend oor, meedenken over een aanpak of vragen of hij of zij de afwas wil doen? Je kunt niet verwachten dat je partner dat zomaar raadt, dus geef duidelijk aan wat je nodig hebt.
Tip 7. Leer omgaan met de pijn
Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Een pijnrevalidatieprogramma helpt je vaak om te leren omgaan met de pijn, in plaats van de pijn weg te nemen. Het doel van pijnrevalidatie is om zo goed mogelijk te functioneren ondanks de pijn en om je eigen verantwoordelijkheid en zelfredzaamheid te vergroten. Dit heeft allemaal te maken met het leren omgaan met de pijn. Revalidatie onder leiding van een behandelteam kan je hierbij helpen.
Wanneer de pijnklachten een belemmering vormen voor je dagelijkse leven, kan een pijnrevalidatieprogramma uitkomst bieden. Wil je hulp inschakelen bij revalidatie van chronische pijn? Deze revalidatie-instellingen kunnen je helpen. Of vergelijk revalidatie-instellingen in jouw regio.
Wat is chronische (aanhoudende) pijn? En wat kan revalidatie betekenen voor u? Bekijk hier de video van Noordwest Ziekenhuisgroep.